Pagini

Bloguri, Bloggeri si Cititori

Follow FB

Translate

marți, 10 decembrie 2013

MODELUL ACTIUNILOR DE JOC: BLOCAJUL

            Este actiunea prin care jucatorii din linia I se interpun pe traiectoria loviturii de atac a adversarului, prin plasarea mainilor peste nivelul fileului cu scopul de a impiedica trecerea mingii spre terenul propriu. Eficienta acestei actiuni este determinata de capacitatea jucatorilor de a anticipa intentia adversarului, intervalul de timp dintre cele doua actiuni, lovitura de atac si blocajul, fiind extrem de scurt.
            Dupa plasarea palmelor fata de planul vertical al fileului, blocajul poate fi:
- ofensiv - cu palmele in flexie, intentia fiind de a determina ricosarea mingii in terenul advers;
- defensiv - cu palmele in extensie, intentionandu-se incetinirea mingii atacate.
            Dupa numarul jucatorilor care participa la blocaj:
- individual;
- colectiv (doi sau trei jucatori).

            In cazul blocajului individual, actiunea incepe cu apropierea jucatorului de locul ales pentru executie. Deplasarea se face lateral cu pasi adaugati sau prin alergare paralela cu fileul. In momentul executiei jucatorul se gaseste cu fata la fileu, articulatiile trenului inferior sunt usor flexate, picioarele departate la nivelul umerilor, bratele indoite cu palmele ridicatela nivelul barbiei si orientate inainte. Din aceasta pozitie se executa o saritura pe verticala, bratele se intind, iar palmele depasesc marginea superioara a fileului. Degetele sunt rasfirate, palmele departate atat cat sa nu treaca mingea printre ele. Dupa lovirea mingii, palmele se retrag in terenul propriu iar aterizarea se efectueaza elastic in pozitie echilibrata.
           Cele mai frecvente greseli:
- La momentul initial: aprecierea incorecta a locului de executie, balansarea spre inainte a bratelor;
- In timpul executiei: bratele nu se intind complet, intre brate si fileu ramane o distanta prea mare, la fel si inte palme;
- In finalul actiunii: retragere prea tarzie a palmelor, aterizare dezechilibrata.
          Traseul metodic pentru invatarea blocajului individual:
          - exersarea in conditii usoare: executarea blocajului la minge tinuta de un partener; pe perechi de o parte si de alta a fileului; blocaj la minge sustinuta deasupra fileului; blocaj la minge ridicata cu deplasare laterala;
          - exersare in conditii apropiate de joc:blocaj la minge atacata din ridicare inalta; blocaj succesiv pe zonele 2, 3, 4 la atacuri efectuate din ridicari lungi sau peste cap; blocaj, joc 3x3 sau 4x4 cu tema (blocajul reusit=2 puncte).
 
           In cazul blocajului colectiv, la elementele descrise mai sus, se adauga necesitatea coordonarii miscarilor dintre jucatori si gruparea lor in functie de directia loviturii de atac. Cel mai frecvent se foloseste blocajul in doi jucatori, situatie in care fiecare dintre cei doi participanti asigura(apara) o anumita directie de atac.
           Nu se poate trece la invatarea blocajului colectiv inainte ca jucatorii sa stapaneasca la un nivel corespunzator, blocajul individual. Mijloacele folosite in traseul metodic in acest caz sunt caracteristice stadiilor de consolidare si perfectionare, urmarind mai ales aspectul omogenitatii cuplurilor de jucatori si a sincronizarii dintre ei.
           - trei jucatori de o parte a fileului (pe zone), trei de partea cealalta. La comanda, jucatorul din centru se deplaseaza spre stanga sau dreapta unde impreuna cu jucatorul din zona respectiva executa simularea blocajului.
           - blocaj in doi jucatori la lovitura de atatc efectuata din terenul advers din zona dinainte stabilita;
           - acelasi exercitiu, dar fara anuntarea dinainte a zonei din care se efectueaza lovitura de atac;
           - exersarea blocajului colectiv in structura de joc si apoi in joc cu tema si joc de pregatire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu